Maak nu hier online een afspraak

podoloog
  Home Over ons Diensten & producten Informatie Contact

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  Podologie
 
Algemeen lijn Links lijn Afspraak maken?
--    
 

Ronald Boertien over Podologie en Podoposturaal Therapie

Podologie is gericht op het voorkomen en behandelen van voetklachten en stoornissen die hun oorsprong vinden in de voet. Als podoloog zie ik op mijn spreekuur patiënten met voetklachten of klachten die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. Bijvoorbeeld knie-, heup- of rugklachten. Mijn klanten komen veelal bij mij na verwijzing door de huisarts. Ook de fysiotherapeut, manueel therapeut of pedicure kan u adviseren om mij te consulteren of u kunt dat op eigen initiatief doen. Een verwijzing is dus niet standaard noodzakelijk en de meeste zorgverzekeraars geven ook een vergoeding zonder officiële verwijzing.

Als podoloog neem ik een anamnese (ziektegeschiedenis) af en doe een uitgebreid podologisch onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit; klinisch onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek. Aan de hand van mijn bevindingen zal ik u eventueel een therapieplan voorleggen. De therapie kan bestaan uit corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses en/of zoolcorrecties.

Wij zijn aangesloten bij Stichting Loop. Een landelijk overkoepelende beroepsvereniging die de kwaliteit van de podologie bewaakt. Alleen podologen die aan de door hen gestelde praktijk- en opleidingseisen voldoen (o.a. via permanente educatie), komen in aanmerking voor een lidmaatschap en zijn dan geregistreerd. Daarom ook vergoeden veel zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk een bezoek aan een geregistreerd podoloog.


Registerpodoloog A&B
Podologen hebben een belangrijke en verantwoordelijke rol binnen het speelveld van de volksgezondheid. Omdat het beroep "podoloog" niet beschermd is en eigenlijk iedereen zich "podoloog" kan noemen, is er een landelijke organisatie opgericht waar alleen podologen zich kunnen inschrijven die aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen hebben betrekking op: 

 • de genoten opleiding, 
 • aard van de verleende zorg
 • praktijkinrichting en materialen
 • hygiëne en milieu 
 • protocollering 
 • na- en bijscholing en kwaliteitsbewaking hiervan

Deze landelijke organisatie voor de podologie (Stichting LOOP), beheert de registers van ingeschreven leden. Alleen zij mogen zich REGISTERPODOLOOG noemen. Een speciale commissie bepaalt de formele positie van de verschillende disciplines binnen de Stichting LOOP om de richting aan te geven voor de toekomst. Jaarlijks volg ik bijscholingscursussen en houd ik vakliteratuur bij om te blijven voldoen aan de eisen gesteld door Stichting LOOP.


Opleidingseisen en expertise
Podologie kan worden gedefinieerd als het specifieke gebied binnen de gezondheidszorg dat is gericht op preventie, behandeling van en omgang met voet- en voetgerelateerde afwijkingen, de podale betrokkenheid bij systeemziektes en het promoten van voetgezondheid door georganiseerde gezamenlijke inspanningen.
Deze definitie houdt automatisch in dat de podoloog breed opgeleid moet zijn. In vergelijking met een podotherapeut is er sprake van een gedeeltelijke overlapping, immers de podotherapie behandelt klachten, die ook door de registerpodoloog kunnen worden behandeld: 

 • standafwijkingen aan voeten 
 • specifieke voetproblemen bij kinderen 
 • standafwijkingen van de tenen/nagels 
 • overbelastingsklachten 
 • vermoeidheidsklachten 
 • sportblessures 
 • klachten bij Diabetes Mellitus en Reuma 
 • problemen elders in het lichaam veroorzaakt door een afwijkende voetstand of looppatroon (knie,heup en/of rug)
 • Als registerpodoloog werk ik samen met mijn vrouw Sandra Ossel-Boertien voor de voetverzorging. Sommige van de hier genoemde punten worden door haar behandeld op onze  afdeling Pedicurie. Bijvoorbeeld behandelingen bij Diabetes Mellitus en Reuma, nagelregulatie bij ingegroeide nagels (nagelbeugel) en eeltproblematiek.


 

Neem vrijblijvend contact met ons op:
Ossel Podocentrum Buitenvaart
Buitenvaart 1701
7905 SN Hoogeveen

Telefoonnummer:
0528 - 265 091

Emailadres:
info@osselpcb.nl


 
Ossel Podocentrum Buitenvaart
         Tekstschrijver en webredactie - Promotus    |    Webdesign Hoogeveen - Eyemedia