Maak nu hier online een afspraak

podoloog
  Home Over ons Diensten & producten Informatie Contact

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  Podoposturaal
 
Algemeen lijn Klachten lijn Werking lijn Behandeling lijn Vergoeding lijn Afspraak maken?
                 
 

De behandeling: geleidelijke opbouw
De elementen, die in de zool verwerkt worden, worden meestal gemaakt van kurk.
Kurk heeft een hardheid die optimaal is voor de reflexwerking. Echter indien gewenst of noodzakelijk kan er ook gebruik gemaakt worden van zachtere materialen. Wanneer u de zolen gaat dragen, heeft uw lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe houding die door het dragen van de zolen wordt bewerkstelligd. Dit kan zich de eerste paar weken uiten in spierpijnen. De verschillende spierketens worden immers anders aangespannen. De spierpijn verdwijnt vanzelf binnen die paar weken. Overigens heeft niet iedereen hier last van.

Om een te grote overgang te voorkomen, werkt de podoposturaal therapeut met een opbouwsysteem. Een te grote overgang zou naast spierpijnen ook kunnen leiden tot nieuwe klachten.

Hierdoor zijn dus wel tussencontroles noodzakelijk:

  1. enkele weken na het eerste onderzoek
  2. daarna met tussenpozen van enkele weken tot maanden
  3. vervolgens eenmaal per half jaar of eenmaal per jaar

Bij deze controles wordt de houding weer volledig geïnspecteerd en geanalyseerd, waardoor eventueel noodzakelijke correcties kunnen worden aangebracht.

Ook kan het voorkomen dat het lichaam door deze therapie zodanig van houding is veranderd dat de therapeutische zolen op een gegeven moment niet meer nodig zijn! Mochten zich tussentijds klachten voordoen, kunt u gerust contact met ons opnemen.

 

Wat is het verschil met podologie/podotherapie
Podologie en podotherapie zijn voornamelijk gericht op klachten van de voet zelf. Bij het maken van de steunzolen houden podologen/podotherapeuten er geen rekening mee welke invloed deze steunzolen hebben op de gehele houding! Meestal letten ze wel op welke veranderingen de steunzolen teweeg brengen op de knieën, maar de rest van het lichaam wordt buiten beschouwing gelaten. Bij podoposturaal therapie wordt juist het gehele lichaam uitgebalanceerd. En dat met elementjes van maar hooguit 3 millimeter!

Omdat ik naast registerpodoloog ook podoposturaaltherapeut ben, gaat dit verhaal niet op voor mij en is er dus sprake van overlap. Afhankelijk van het klachtenpatroon en de anamnese, kan ik de beste insteek kiezen.

Geen steunzolen, maar therapeutische correctiezolen!
In principe maakt de podoposturaal therapeut, in tegenstelling tot podologen en podotherapeuten geen steunzolen, maar therapeutische zolen. Samenvattend zijn de verschillen:

 

Steunzolen

Podoposturale zolen

Kenmerken

  Vaak centimeters dik 
-  Alleen ter ondersteuning

-  In principe hooguit 3 millimeter dik 
-  Geen steun, maar prikkeling van pezen en/of spieren

Voordelen

-  Is bij iedereen toepasbaar

-  Stand van gehele lichaam wordt gecorrigeerd
-  Reflexen worden goed gestimuleerd

Nadelen

-  Alleen correctie van de voeten evt. ook van de knieën.
-  Door de ondersteuning is er geen reflexwerking meer. Deze kunnen verloren gaan.

-  Is niet bij iedereen toepasbaar. De reflexen in de benen moeten wel nog in enige mate aanwezig zijn. Door langdurig gebruik van bijv. prednison kunnen reflexen verdwijnen

 

De voettypen: holvoet, platvoet en normale voet
Er is een relatie tussen de verschillende voettypen en de houding van de rug.


http://www.podoposturaal.com/voet1.jpg

De normale voet
Deze voet heeft een houding volgens het boekje. Dit betekent niet per definitie dat iemand met deze houding en voettype te allen tijde klachtenvrij is. Een kleine afwijkende asymmetrie in de houding is normaal.

http://www.podoposturaal.com/houding1.jpg

http://www.podoposturaal.com/voet2.jpg

De holvoet
Kenmerken van een holvoet zijn de klauwtenen, overgevoelige voetzolen, verhoogde spierspanningen. Door de veelal te holle rug of naar voren geschoven nek kunnen  nek-, lage rug- en voorvoetspijnen ontstaan. Deze klachten nemen toe in rustsituaties (zoals bij staan, liggen en zitten) en nemen af bij bewegen.

http://www.podoposturaal.com/houding2.jpg

http://www.podoposturaal.com/voet3.jpg

De platvoet
De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. De houding die erbij hoort is een achteroverhangende, “slappe” houding. Hierdoor kunnen knie-, lage rug-, schedelhoofdpijnen en vermoeidheidsklachten ontstaan. Dit zijn meestal doffe pijnen, die toenemen bij bewegen en in rust verminderen.

http://www.podoposturaal.com/houding3.jpg

 

Het gevaar van scoliosen!
Een scoliose is een overmatige zijwaartse kromming van de wervelkolom, die kan ontstaan door een beenlengteverschil of door een verdraaid bekken. Maar ook door een standsafwijking in de voeten, knieën of zelfs door een blokkade in de nek!
Zolang men groeit is deze scoliose meestal nog herstelbaar. Mits er geen ernstige complicaties, zoals bijv. een afwijkende groei van de ribben (gibus), ontstaan. Deze zouden bij zeer ernstige scoliosen in de toekomst de functie van longen, hart en buikorganen kunnen belemmeren.
Vrijwel ieder kind heeft enige mate van scoliose. Dit komt voornamelijk door de groei.
Om te voorkomen dat deze ernstige en blijvende afwijkingen veroorzaken dient er scherp gelet te worden op de zithouding van het kind.

Eventueel kan men met fysiotherapie, Mensendieck en Caesar de spieren trainen en de houding verbeteren.

 

Podoposturaal therapie biedt uitkomst bij behandeling van scoliose.
  1. er kan een verband bestaan tussen scoliose en klachten elders in het lichaam
  2. spieren worden moe, waardoor een kind weer snel zou vervallen in het slechte, doorgezakte houdingspatroon. Podoposturaal therapie werkt continu via reflexen. De therapeutische zooltjes geven een reflexmatige correctie van de houding.
  3. het komt voor dat ook de houding in zit verbetert wanneer kinderen de zooltjes al een tijdje dragen


Therapiezolen bij  kinderen tot 6 á 7 jaar
Nog te vaak worden  steunzolen voorgeschreven en geleverd voor kinderen,  jonger dan 6 of 7 jaar! Ouders maken zich er nog vaak onnodig ongerust over dat hun kind te veel met “doorgezakte voeten” loopt, of als een Charly Chaplin (voeten naar buiten geplaatst). Eigenlijk is dit een normale ontwikkeling die het kind doormaakt! Tot een jaar of 6/7 zijn de reflexen nog niet volledig ontwikkeld. De spieren werken nog niet optimaal, waardoor de voet “doorzakt” en lijkt op een al dan niet hevige platvoet. Geef uw kind a.u.b. geen steunzool om dit te corrigeren, dit zal de ontwikkeling van de spierwerking verstoren!
Het beste kunt u uw kind regelmatig over gravel laten lopen of de schoenen wisselen (linker schoen om rechter voet en andersom). Dit zal de spierwerking bevorderen. Indien dit naar Uw mening onvoldoende resultaat levert, dan is een podoposturale zool wellicht geschikt om deze spieren, die te weinig gespannen zijn, meer te activeren.
Bij extreem "doorzakken" van de voeten is podoposturaal therapie zelfs raadzaam om op latere leeftijd ernstigere klachten en slijtages te voorkomen.


Kinderen vanaf 6 á 7 jaar
Bij schoolgaande jeugd is podoposturaal therapie uitermate effectief. De reflexen zijn nu volledig ontwikkeld! Wel verandert het lichaam van het kind voortdurend, zeker in de groeifase. Tijdens de groei is er absoluut geen sprake van symmetrie! Het ene been groeit sneller dan het andere en na een tijdje is het andersom. Het is dus niet zinvol om via een zooltje dit beenlengteverschil te laten opheffen!
Wel kan men een verdraaid bekken, schouderscheefstand of knieklachten als gevolg van een te veel naar binnen of buiten gedraaide knieschijf  via een podoposturaal zooltje corrigeren. Om zodoende een blijvende afwijking in de rug te voorkomen en/of een teveel aan spanning in het lichaam weg te halen.
Uiteraard kan ook bij deze kinderen het extreme "doorzakken" van de voeten gecorrigeerd worden.

Podoposturaal therapie bij sporters!
Tijdens sportactiviteiten worden de voeten vaak zwaarder belast. Zodoende zal een verkeerde voetafwikkeling of voetbelasting klachten elders in het lichaam kunnen veroorzaken of de reeds aanwezige klachten verhevigen. Vanwege de asymmetrie die er bij iedereen in meer of mindere mate aanwezig is, is er tevens sprake van een niet optimale spierspanningsverdeling tussen linker en rechter lichaamshelft.
Door het streven naar verminderde asymmetrie kan podoposturaal therapie een verbeterde sportprestatie opleveren.  De onnodige extra spierspanning wordt hierdoor zo veel mogelijk genivelleerd.



Schoenadviezen

  • het meest effectief is het dagelijks consequent dragen van de zolen gedurende de gehele dag, ook bij het sporten
  • draag schoenen met een vlakke ondergrond, dus geen ingebouwde steunen of voetbedden
  • bij intensief en regelmatig sporten is een speciale sportzool aan te bevelen i.v.m. schokdempende en of meer drukontlastende werking
  • schoenen met een hakverhoging van meer dan 4 cm zijn ongeschikt voor therapeutische correctiezolen. De gewenste reflexwerking wordt dan niet meer behaald
  • kinderschoenen hebben vaak te harde onderzolen. Laat uw kind zelf testen of hij of zij de zool kan ombuigen. Zo niet, dan is die schoen niet geschikt voor uw kind!


 

lijn

Neem vrijblijvend contact met ons op:
Ossel Podocentrum Buitenvaart
Buitenvaart 1701
7905 SN Hoogeveen

Telefoonnummer:
0528 - 265 091

Emailadres:
info@osselpcb.nl


 
Ossel Podocentrum Buitenvaart
         Tekstschrijver en webredactie - Promotus    |    Website ontwerp - Eyemedia